در گزارش گروه هوش مصنوعی اعلام شد؛

راهکارهای فناورانه برای کاهش ضایعات غذایی

راهکارهای فناورانه برای کاهش ضایعات غذایی

معاون پژوهش و فناوری موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی با اعلان اینکه برنامه ریزی هایی برای ارتقا راندمان صنایع غذایی کشور داریم اظهار داشت: انجام پژوهش های نوآورانه و فناورانه در این صنعت ضرورت دارد.



دکتر ابوالفضل پهلوانلو در گفتگو با خبرنگار مهر به بررسی وضعیت راندمان در صنایع غذایی کشور و چگونگی بهبود وضعیت این شاخص پرداخت و اظهار داشت: «بهره وری» به عنوان یک فرهنگ، مسیری هوشمندانه برای بهبود زندگی بوسیله ایجاد کارآیی و اثر بخشی در کلیه امور محسوب می شود. اما این مفهوم در کشاورزی و صنایع غذایی علاوه بر ایجاد ارزش افزوده و سوددهی واحدهای تولیدی، از اهمیت راهبردی بالایی برای حفظ بقاء باتوجه به مسائل سیاسی-اقتصادی، تغییرات رو به گسترش اقلیمی و دیگر تهدیدها برخوردارست.
معاون پژوهش و فناوری موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی اظهار داشت: عوامل مختلفی شامل فرسودگی ماشین آلات، آمار بالای ضایعات مواد غذایی خصوصاً در مزارع، هزینه تمام شده بالا و... حکایت از کم توجهی به راندمان در این عرصه داشته که می تواند چالشی اساسی در تامین امنیت غذایی به شمار رود.
وی با اعلان اینکه راندمان از دو بخش کارآیی و اثربخشی تشکیل شده که هر یک بصورت مجزا دارای مفاهیم و تعاریف خاص خود بوده است، اظهار داشت: با بررسی این تعاریف و ارزیابی آنها می توان در مورد بهره ور بودن یک مجموعه یا صنعت اظهار نظر کرد.
به تعبیری دیگر راندمان یعنی هوشمند کردن خروجی ها نسبت به منابع مصرفی، که راه رسیدن به راندمان مطلوب باتوجه به چالش های موجود در صنعت غذای کشور خود می تواند با همین واژه «هوشمند سازی» ساده سازی شود.
پهلوانلو اشاره کرد: اگر بخواهیم شاخصهای موثر بر راندمان صنعت غذا را نام ببریم باید به منابع مصرفی شامل آب، خاک، انرژی، مواد خام کشاورزی، تکنولوژی و ماشین آلات، دانش فنی و پژوهش های کاربردی، نیروی انسانی متخصص و ارزش های ملی و فرهنگی و اجتماعی اشاره نماییم. متاسفانه این صنعت در راه توسعه های زیرساختی شتاب متناسبی نداشته که بطور بارز فرسوده بودن ماشین آلات و عدم استفاده از فناوری روز دنیا سبب افزایش حجم ضایعات، کاهش کیفیت و افت راندمان آن شده است. البته با وجود مراکز علمی سطح بالایی که در این رشته تخصصی در کشور فعالیت دارند و هر ساله نیروی انسانی متخصص و متعهدی را وارد عرصه فعالیت در این عرصه می کنند می توان با اندک هدف-گذاری و سرمایه گذاری هدفمند شاهد خروجی های ملموس و تحول در نظام راندمان این صنعت بود.
وی اشاره کرد: بحث فرهنگ سازی و ایجاد ارزش نیز فاکتوری اثرگذار در بالا بردن راندمان صنعت غذا شمرده می شود که باتوجه به توسعه رسانه های اجتماعی و حضور نسل جوان آگاه می بایست دراین زمینه بیشتر توجه شده و تولید محتوی متناسب صورت پذیرد.
فاکتورهای رسیدن به راندمان در صنعت غذا
معاون پژوهش و فناوری موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: در نهایت بطور کلان می توان اینطور جمع بندی کرد که هرگونه کاهش در هزینه های تولید، استفاده بهینه و هوشمند از منابع و تولید محصولات سالم، مغذی و ارزان از شاخصهای اصلی ما در رسیدن به راندمان در صنعت غذا هستند.
وی اظهار داشت: راندمان می تواند سطح امنیت غذایی جامعه را بالا ببرد. امنیت غذایی کلیدواژه ای دقیق و پایدار می باشد که می تواند شاخص مهمی برای اندازه گیری راندمان در صنعت غذا باشد، به عبارت دیگر با اجتناب از دور ریز غذا بواسطه افزایش کیفیت، کاهش ضایعات تولید چه در مزرعه و چه در صنعت، تولید بهینه متناسب با محدودیت منابع، اصلاح سبک زندگی و رژیم های غذایی سالم و از همه مهمتر مقابله با گرسنگی پنهان همه در کنار هم می تواند امنیت غذایی را در جامعه پایدار کرده و سبب ایجاد راندمان در صنعت غذای کشور شود.
وی افزود: از با اهمیت ترین موانع راندمان صنعت غذا، فرسودگی و عدم سرمایه گذاری در زمینه ماشین آلات و خطوط تولید است که بطور شایان توجهی این صنعت را با مشکل مواجه کرده است. با احصای این معضل و بمنظور حل این خلاء بنیادی، گروه پژوهشی ماشین آلات صنایع غذایی تشکیل شده که همگام با صنعت غذا در سطح دنیا و با ارائه دانش فنی ساخت ماشین آلات مورد نیاز صنعت، ضمن جلوگیری از خروج ارز، سهم به سزایی در ارتقای سطح راندمان داشته است.
وی اضافه کرد: این موسسه با بررسی چالش ها و بمنظور رفع آنها سه ماموریت کلان در زمینه ارتقای امنیت غذایی و بهره-وری صنعت غذا را تعریف و تبیین کرده است. نخستین و با اهمیت ترین چالش کشور در صنعت غذا خام فروشی و وابستگی به مواد اولیه است که می بایست با فرآوری مواد خام ارزان و تولید مواد اولیه مورد مصرف صنعت و تامین آنها علاوه بر ایجاد اشتغال و استقلال، قیمت تمام شده محصول را کاهش داده و فراهمی غذا در جامعه تضمین گردد.
به گفته پهلوانلو، دومین مورد، آمار بالای ضایعات مواد غذایی است که متاسفانه چیزی حدود ۳۵ درصد محصولات خام کشاورزی پیش از رسیدن به سفره مردم ضایع می شود که این یعنی غذای حدود ۱۵ میلیون نفر، البته با استفاده بهینه و ارائه راهکارهای فناورانه جدید می توانیم ضمن کاهش ضایعات و فرآوری آنها با هدف ایجاد ارزش افزوده، علاوه بر کاهش قیمت نهایی غذا، دسترسی جامعه را به غذا تسهیل نماییم.
وی اظهار داشت: نهایتاً ماموریت سوم موسسه غنی سازی مواد غذایی و تولید محصولات غذایی فراسودمند است که راهی برای مبارزه با گرسنگی پنهان در جامعه بشمار می رود را در دستور کار قرار داده تا در سطح کلان و خرد بتوانیم راهگشای جامعه ای سالم، پویا و شکوفا باشیم.
وی افزود: موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی اقداماتی برای ارتقای راندمان در صنایع غذایی انجام داده است؛ این مرکز به عنوان تنها موسسه پژوهشی تخصصی در زمینه صنعت غذا، وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، اهتمام کرده تا با ارائه دیدگاه های روشن و علمی در زمینه امنیت غذایی در نگاه کلان و راندمان صنعت غذا در زمینه های فرآوری و ایجاد ارزش افزوده، کاهش ضایعات و غنی سازی در نگاه خرد به پاسخگویی نیازهای صنعت و جامعه بپردازد و به بازوی مشورتی نهادها و سازمان های مرتبط تصمیم گیر تبدیل گردد.
پهلوانلو اضافه کرد: میزان واقعی تحقق اهداف و نتایج مورد انتظار، چگونگی استفاده پایدار و کارآ از نتایج به دست آمده و مقایسه خروجی با نتایج مورد انتظار، سه مساله مهمی هستند که در شروع هر فعالیت پژوهشی و فناورانه مورد توجه قرار می گیرد که هدف از آنها هوشمند کردن فعالیت ها برای دستیابی به اهداف مورد انتظار است.
برنامه ریزی برای ارتقای راندمان صنایع غذایی
وی افزود: موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی همیشه بر امنیت غذایی و راندمان صنعت غذا تاکید داشته و با انجام پژوهش های نوآورانه و فناورانه در این صنعت، بخصوص امسال که مزین شده به شعار «تولید، دانش بنیان و اشتغال» تمام توان و ظرفیت خودرا در پشتیبانی از صنعت غذا به کار بسته که با بهره گیری از منابع موجود، تعریف روش های نوین مصرف منابع، ترویج پژوهش و فناوری و خدمت رسانی به بخش R&D صنایع توانسته سهم قابل توجهی در راه ارتقای راندمان صنعت غذا به خود اختصاص دهد.
پهلوانلو اشاره کرد: تولید غذای ارزان و فراسودمند و نهایتاً ارتقای سلامت جامعه در گرو برنامه ریزی دقیق در زمینه پژوهش و فناوری در این صنعت است که طی این مسیر پر پیچ و خم نیازمند صرف وقت و سرمایه گذاری کلان در بررسی دقیق چالش ها، استفاده از فرصت ها، توسعه فناوری و از همه مهمتر پاسخ به نیاز صنعت و جامعه است.


منبع:

1401/03/27
18:32:40
5.0 / 5
836
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
گروه هوش مصنوعی
iagrp.ir - مالکیت معنوی سایت گروه هوش مصنوعی متعلق به مالکین آن می باشد