درمان ایدز به لطف پیشرفت های جدید در فناوری ویرایش ژن

درمان ایدز به لطف پیشرفت های جدید در فناوری ویرایش ژن

محققان به دنبال مهندسی و ابداع درمان های جدیدی هستند که بتوانند به درمان های دائمی برای بیماری ایدز ناشی از ویروس اچ آی وی تبدیل شوند.


به گزارش گروه هوش مصنوعی به نقل از ایسنا و به نقل از آی ای، ویروس نقص ایمنی انسانی(HIV) یک ویروس کوچک و ساده است که تنها ۱۲ پروتئین دارد و ژنوم آن تنها یک سوم اندازه ویروس کرونا(SARS-CoV-۲) است. با این وجود، می تواند سلول های بدن را برباید تا خویش را تکثیر کند و با سرعت و چابکی چشم گیری در سرتاسر بدن پخش شود. اما این ویروس چگونه چنین کاری را انجام می دهد؟
ویروس "نقص ایمنی انسانی"(Human immunodeficiency virus) یا "اچ آی وی" (HIV) نوعی ویروس آهسته گستر(ویروس پسگرد با سرعت تکثیر پایین) و عامل بیماری ایدز است. اچ آی وی به یاخته های حیاتی دستگاه ایمنی بدن همچون "لنفوسیت تی کمک کننده"(CD۴+ T)، درشت خوارها و یاخته های دندانه ای حمله می کند. اچ آی وی ویروسی است که با مختل کردن کارکرد و ویران کردن گونه ای از یاخته های مسئول هماهنگی ایمنی منجر به نقص دستگاه ایمنی بدن انسان می شود که به آن ایدز می گویند. از زمان ورود HIV به بدن تا بروز ایدز امکان دارد بین شش ماه تا ۱۰ سال یا بیشتر به درازا بکشد. در این زمان باآنکه فرد به ظاهر تندرست به نظر می آید، ولی امکان دارد ویروس از او به دیگران سرایت کند.
اچ آی وی به طور عمده از راه آمیزش جنسی محافظت نشده، انتقال خون آلوده و سرسوزن آلوده و از مادر به فرزند در طول بارداری، زایمان یا شیردهی منتقل می گردد. اما برخی از مایعات بدن مانند بزاق و اشک قادر به انتقال HIV نیستند. جلوگیری از HIV به طور عمده از راه آمیزش جنسی امن و برنامه تعویض سرنگ، چاره ای برای پیشگیری از گسترش این بیماری به حساب می آید.
هنوز هیچ گونه درمان یا واکسن قطعی برای مقابله با این بیماری وجود ندارد، باآنکه درمان ضدویروسی می تواند سبب کاهش دوره بیماری و امید به زندگی نزدیک به طبیعی گردد. علیرغم این که درمان ضدویروسی خطر مرگ و عوارض ناشی از این بیماری را می کاهد، اما داروهای آن گران قیمت هستند و امکان دارد با عوارض جانبی همراه باشند.
تحقیقات ژنتیکی نشان داده است که HIV در اصل در اوایل قرن بیستم از غرب آفریقا آمده است. در دهه ۹۰ میلادی "میلتون ویلیام کوپر" به افشاگری هایی در ارتباط با این ویروس پرداخته بود و سران ایالات متحده آمریکا در آن زمان گفته های وی را نظریه توطئه نام نهادند.
حالا دانشمندان موسسه "نورث وسترن مدیسن"(Northwestern Medicine) از پیشرفت های جدید در فناوری ویرایش ژن معروف به "کریسپر"(CRISPR) برای کشف این راز و درمان این بیماری استفاده می نمایند و امیدوارند به درمان دائمی جدیدی برای این ویروس برسند.
محققان از راه این فرایند، به ۸۶ ژن همچون بیشتر از ۴۰ ژن که قبلاً هیچگاه در زمینه عفونت HIV مورد بررسی قرار نگرفته بودند، برخورد کردند که امکان دارد در روش تکثیر HIV نقش داشته باشند.
ابزارهای مهم در مبارزه با HIV
"جاد هالتکوئیست" نویسنده این مطالعه اظهار داشت: درمان های دارویی موجود یکی از مهم ترین ابزارهای ما در مبارزه با اپیدمی HIV هستند و به طرز شگفت انگیزی در سرکوب تکثیر و انتشار ویروس مؤثر بوده اند. اما این درمان ها شفابخش نیستند، ازاین رو افراد مبتلا به HIV باید از یک رژیم درمانی سخت گیرانه پیروی کنند که مستلزم دسترسی مداوم به مراقبت های بهداشتی گران قیمت است.
این مطالعه سلول های T را مورد بررسی قرار داد. این سلول های قدرتمند که مورد هدف HIV قرار می گیرند از خون های اهدایی جدا شده و صدها ژن آنها با استفاده از فناوری ویرایش ژن "کریسپر کَس-۹"(CRISPR-Cas۹) حذف شدند. سپس آن سلول ها به ویروس HIV آلوده شدند تا مورد بررسی قرار گیرند.
محققان دریافتند زمانی که این سلول ها یک ژن مهم برای تکثیر ویروس را از دست می دهند، این اتفاق منجر به کاهش عفونت HIV می شود.
"هالتکوئیست" توضیح داد: این مطالعه یک شاهد عالی برای اثبات این مفهوم است که مراحل و فرآیندهایی که ما برای انجام این مطالعه انجام دادیم، به خوبی عمل می کنند. این که تقریباً نیمی از ژن هایی که قبلاً مورد بررسی قرار نگرفته بودند، در این مطالعه بررسی شدند، اعتماد به مجموعه داده های ما را زیاد می کند.
وی ادامه داد: بخش هیجان انگیز این مطالعه این است که بیشتر از نیمی از این ژن ها قبلاً هیچگاه در زمینه عفونت HIV مورد بررسی قرار نگرفته بودند، ازاین رو آنها راه های درمانی بالقوه جدیدی را به ما نشان می دهند.
وی حالا امیدوار است که کار او به مهندسی درمان های جدید منجر شود که بتوانند به درمان های دائمی در مقابل ایدز تبدیل شوند.
این مطالعه در مجله Nature Communications انتشار یافته است.




منبع:

1401/01/16
09:14:17
5.0 / 5
901
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
گروه هوش مصنوعی
iagrp.ir - مالکیت معنوی سایت گروه هوش مصنوعی متعلق به مالکین آن می باشد