دومین رویداد مهم تاریخ نجوم مدرن
برخورد ۲ ابرسیاه چاله را زنده تماشا کنید
به گزارش گروه هوش مصنوعی، اخترشناسان می گویند اگر نشانه های اولیه ای که یافته ایم درست باشد، ما در آستانه یک رویداد تاریخی هستیم و شاید بتوانیم ظرف سه سال آینده برخورد دو سیاه چاله کلان جرم را مشاهده نماییم.
به گزارش گروه هوش مصنوعی به نقل از ایسنا و به نقل از ساینس الرت، ستاره شناسان اعتقاد دارند که ما امکان دارد در آستانه یکی از مورد انتظارترین رویدادهای ستاره شناسی مدرن باشیم.
نوسانات در خوانش نور از مرکز کهکشان "SDSS J۱۴۳۰+۲۳۰۳" نشان داده است که یک جفت سیاه چاله کلان جرم یا به عبارتی ابرسیاه چاله با جرم ترکیبی تقریبا ۲۰۰ میلیون برابر خورشید برای یک رویداد برخورد عظیم به سمت یکدیگر درحال حرکت هستند.
تماشای زنده یک برخورد سهمگین نجومی
اگر دانشمندان داده ها را به درستی تفسیر کرده باشند، این برخورد می تواند در کنار نخستین تصویر از یک سیاه چاله که توسط تلسکوپ افق رویداد(EHT) گرفته شده است، بعنوان یکی از رویدادهای بزرگ نجومی مدرن در تاریخ ثبت گردد.
در این مورد، اخترشناسان اعتقاد دارند که داده های آنها نشان داده است که این دو ابرسیاه چاله ظرف سه سال آینده ادغام می شوند. قابل ذکر است که ۳ سال در مقیاس زمانی نجومی حدودا معادل با یک دقیقه است.
با این وجود، دانشمندان اذعان دارند که مشاهدات بیشتری جهت کمک به تأیید این که آیا این دو ابرسیاه چاله در قلب کهکشان "SDSS J۱۴۲۹+۲۳۰۳" در آستانه برخورد هستند، مورد نیاز است. یافته های آنها در مجله Astronomy & Astrophysics پذیرفته شده و در سرور قبل از چاپ ArXiv موجود است.
نخستین برخورد سیاه چاله در سال ۲۰۱۵ به علت امواج گرانشی که این رویداد در فضا-زمان منتشر کرد، شناسایی شد. با این وجود، آن برخورد و همینطور مشاهدات آینده از آن، همه بعد از انتشار نیروی گرانشی که سال ها بعد از این رویداد جریان داشت، شناسایی شدند. این بدان معناست که این برخورد احتمالی در مرکز کهکشان "SDSS J۱۴۳۰+۲۳۰۳" می تواند اولین باری باشد که اخترشناسان می توانند چنین رویدادی را در حین آشکار شدن رصد کنند.
رصد یک برخورد ابرسیاه چاله ای در لحظه
یک اخطار مهم در مورد این رویداد کیهانی وجود دارد. سیاه چاله های کلان جرم، امواج گرانشی را در محدوده ای تولید می کنند که برای دستگاههای شناسایی امواج گرانشی فعلی ما بسیار ضعیف است. تقریبا تمام ادغام های سیاه چاله ها تابحال توسط رصدخانه های موج گرانشی "لایگو"(LIGO) و "ویرگو"(Virgo) شناسایی شده اند که هر دو قادر به تشخیص امواج در فرکانس بوجود آمده توسط سیاه چاله های دوتایی هستند.
با این وجود، اخترشناسان اعتقاد دارند که این رویداد همچنان طغیان عظیمی از نور را در سرتاسر طیف منتشر می کند که آنها می توانند با استفاده از رصدخانه های دیگر آنرا ثبت کنند. اگر این رویداد رخ دهد، زمان وقوع آن می تواند به جامعه علمی کمک نماید تا اطلاعات زیادی در مورد تکامل ابرسیاه چاله ها بیاموزد.
سیاه چاله دوتایی(Binary black hole) به دو سیاه چاله که در مدارهای نزدیک به دور یکدیگر می چرخند، گفته می شود. باآنکه این تنها یک مفهوم نظری است، اما از آنجائیکه در صورت وجود، قوی ترین منبع امواج گرانشی در جهان خواهند بود، از لحاظ اخترفیزیکی اهمیت دارند. وقتی این سیاه چاله ها به اندازه کافی به یکدیگر نزدیک شوند، در هم ادغام می گردند.
ما به صورت کامل نمی دانیم که چگونه سیاه چاله های کلان جرم تا این اندازه بزرگ می شوند، باآنکه نشانه هایی وجود دارد که نشان داده است آنها امکان دارد به علت ادغام سیاه چاله های دوتایی شکل بگیرند.
از آنجاییکه کهکشان "SDSS J۱۴۲۹+۲۳۰۳" امکان دارد میزبان یک برخورد ابرسیاه چاله ای باشد، اخترشناسان رصدخانه های خویش را روی این منطقه از فضا متمرکز خواهند کرد تا داده ها را قبل و پس از این رویداد به دقت بررسی نمایند و نتایج آن و همینطور مکانیسم هایی که منجر به آن شده است را درک کنند.
در فیزیک، موج گرانشی موجی است که توسط میدان گرانشی تولید می شود. وجود این نوع از امواج توسط "آلبرت اینشتین" در سال ۱۹۱۶ از راه نظریه نسبیت عام به صورت نظری پیشبینی شد و صد سال بعد، در سال ۲۰۱۶ به کمک رصدخانه موج گرانشی "لایگو" به صورت تجربی مشاهده گردید و در سال ۲۰۱۷ سه دانشمند به نامهای "راینر ویس"، "بری سی بریش" و "کیپ اس تورن" به صورت مشترک جایزه نوبل فیزیک در سال ۲۰۱۷ را به علت تلاشهای خود در زمینه آشکارساز "لایگو" و مشاهده امواج گرانشی دریافت نمودند.
موج گرانشی به صورت نظری انرژی تابش گرانشی را منتقل می کند. منابع موج های گرانشی قابل آشکارسازی شامل سیستم های ستاره دوتایی است که یکی از اعضای آن کوتوله سفید، ستاره نوترونی یا سیاه چاله باشد. امواج گرانشی در واقع چین های ریزی در تار و پود هستی و مانند امواجی هستند که اقیانوس را درمی نوردند.
منبع: iagrp.ir
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب