زمان مراسم نوبل ۲۰۲۰ و نگاهی به مراسم نوبل سال قبل

زمان مراسم نوبل ۲۰۲۰ و نگاهی به مراسم نوبل سال قبل

سایت رسمی نوبل بتازگی تاریخ اهدای جوایز نوبل حوزه شیمی، فیزیك، پزشكی، ادبیات، صلح و جایزه نوبل علوم اقتصادی را اعلام نموده است.


به گزارش گروه هوش مصنوعی به نقل از ایسنا، مراسم "نوبل ۲۰۲۰" از تاریخ ۵ تا ۱۲ اکتبر ( ۱۴ تا ۲۱ مهر) انجام خواهد شد. حالا سایت رسمی نوبل تاریخ اهدای جوایز نوبل در حوزه های مذکور را اعلام نموده که به شرح زیر است:
دوشنبه ۵ اکتبر اهدای "جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی" ساعت ۱۱: ۳۰ بامداد به وقت ساعت تابستانی اروپای مرکزی (ساعت ۱۳ ظهر به وقت تهران)
سه شنبه ۶ اکتبر اهدای "جایزه نوبل فیزیک" ساعت ۱۱: ۴۵ بامداد به وقت ساعت تابستانی اروپای مرکزی (ساعت ۱۳: ۱۵ ظهر به وقت تهران)
چهارشنبه ۷ اکتبر اهدای "جایزه نوبل شیمی" ساعت ۱۱: ۴۵ بامداد به وقت ساعت تابستانی اروپای مرکزی (ساعت ۱۳: ۱۵ ظهر به وقت تهران)
پنج شنبه ۸ اکتبر اهدای "جایزه نوبل ادبیات" ساعت ۱۳ پس از ظهر به وقت ساعت تابستانی اروپای مرکزی (ساعت ۱۴: ۳۰ پس از ظهر به وقت تهران)
جمعه ۹ اکتبر اهدای "جایزه نوبل صلح" ساعت ۱۱ بامداد به وقت ساعت تابستانی اروپای مرکزی (ساعت ۱۲: ۳۰ ظهر به وقت تهران)
دوشنبه ۱۲ اکتبر اهدای "جایزه نوبل علوم اقتصادی" ساعت ۱۱: ۴۵ بامداد به وقت ساعت تابستانی اروپای مرکزی (ساعت ۱۳: ۱۵ پس از ظهر به وقت تهران)


جایزه نوبل معتبرترین جایزه ای است که در حوزه های علمی به یک دانشمند تعلق می گیرد. جایزه نوبل در سال ۱۸۹۵، به وصیت" آلفرد نوبل"، کارخانه دار وشیمی دان سوئدی، که بیشتر او را به سبب ابداع" دینامیت" می شناسند، پایه گذاری شد. طبق وصیت وی، پنج جایزه بطور سالانه در رشته های فیزیک، شیمی، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح به افرادی تعلق می گیرد که بیشترین خدمت را به مردم کرده باشند. "آکادمی سلطنتی علوم سوئد" وظیفه انتخاب برنده جایزه نوبل در رشته های فیزیک و شیمی و "موسسه کارولینسکا" نیز وظیفه گزینش برنده جایزه نوبل در رشته فیزیولوژی و پزشکی را برعهده دارد.

نگاهی به برندگان نوبل پزشکی، شیمی و فیزیک سال ۲۰۱۹

نوبل پزشکی ۲۰۱۹


جایزه نوبل پزشکی سال ۲۰۱۹ بطور مشترک به "ویلیام جی کالین جونیور"، "پیتر جی راتکلیف" و "گرگ ال سمنزا" به خاطر دستاورد آنها در مورد چگونگی سازگاری سلول ها با اکسیژن موجود تعلق گرفت. قرن هاست که اهمیت اساسی اکسیژن برای دانشمندان شناخته شده است. اما اینکه چگونه سلول ها با تغییرات سطح اکسیژن سازگار می شوند، از مدت ها قبل ناشناخته مانده بود. جایزه نوبل پزشکی ۲۰۱۹ به تحقیقی راجع به چگونگی مکانیسم مولکولی و چگونگی سازگاری سلول ها با تغییرات ذخیره اکسیژن تعلق گرفت. احساس اکسیژن برای خیلی از بیماری ها مهم می باشد. اکتشاف برندگان نوبل پزشکی ۲۰۱۹ برای علم پزشکی از اهمیت بالایی برخوردارست و راه را برای کشف روش های جدید برای مبارزه با کم خونی، سرطان و خیلی از بیماری های دیگر هموار کرد. این سه دانشمند یک تشکیلات مولکولی را شناسایی نمودند که فعالیت ژن ها در پاسخ به میزان مختلف اکسیژن را تنظیم می کند. کشف بزرگ این سه نفر یکی از اساسی ترین فرآیندهای سازگاری بدن را نشان میدهد. این افراد پایه و اساسی برای درک ما از "چگونگی تاثیر اکسیژن بر متابولیسم سلولی و عملکرد فیزیولوژیکی بدن" ایجاد کردند.

نکاتی جالب درباره نوبل پزشکی
۱. ۱۱۰ جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی بین سال های ۱۹۰۱ و ۲۰۱۹ اهدا شده است.
۲. تا حالا ۱۲ زن جایزه نوبل پزشکی دریافت کرده اند.
۳. "فردریک جی بانتینگ" (Frederick G. Banting) ۳۲ ساله جوانترین برنده جایزه نوبل پزشکی بود که به سبب کشف انسولین جایزه پزشکی ۱۹۲۳ را دریافت کرد.
۴. " پیتون روس" (Peyton Rous) ۸۷ ساله نیز مسن ترین فردی بود که در سال ۱۹۶۶ به سبب کشف ویروس های القا کننده تومور، جایزه نوبل پزشکی را دریافت کرد.
۵. از سال ۱۹۰۹ تا سال ۲۰۱۹، ۲۱۹ نفر موفق به دریافت جایزه نوبل پزشکی شده اند.

نوبل فیزیک ۲۰۱۹


جایزه نوبل فیزیک ۲۰۱۹، به "جیمز پیبل" (James Peebles) برای کشفیات نظری در کیهان شناسی فیزیکی و "میشل مِیِر" (Michel Mayor)و "دیدیه کولوز" (Didier Queloz) برای کشف یک سیاره فراخورشیدی که به دور یک ستاره شبیه به خورشید می چرخد، اهدا شد. نیمی از جایزه مالی ۱.۱ میلیون دلاری نوبل فیزیک ۲۰۱۹ به جیمز پیبلز تعلق گرفته و نیمی دیگر بین مِیِر و کولوز تقسیم خواهد شد. پیبلز در پژوهش خود، کیهان را با میلیاردها کهکشان و خوشه های کهکشانی آن مورد بررسی قرا داده است. چارچوب نظری او، بنیانی برای درک سابقه کیهان از زمان وقوع بیگ بنگ تا به امروز محسوب می شود. میشل مِیر و دیدیه کولوز در پژوهش خود، کهکشان محل سکونت ما یعنی راه شیری را در جستجوی جهانی ناشناخته مورد بررسی قرار داده اند. آنها در سال ۱۹۹۵ اولین سیاره فراخورشیدی را بیرون از منظومه شمسی پیدا کردند. سیاره ای که به دور یک ستاره شبیه خورشید موسوم به پگاسی ۵۱ می چرخید. اکتشاف کولوز و مایور توانست تحول بزرگی در ستاره شناسی به وجود آورد. بعد از این کشف بزرگ، بیش از چهار هزار سیاره فراخورشیدی در راه شیری کشف شده اند و همچنان، سیارات بزرگی در اندازه ها، شکل ها و مدارهای گوناگون در حال ظهور هستند.

نکاتی جالب درباره نوبل فیزیک
۱. از سال ۱۹۰۱ تاکنون، ۱۱۳ جایزه نوبل فیزیک اهدا شده است و شش بار در سال های ۱۹۱۶، ۱۹۳۱، ۱۹۳۴، ۱۹۴۰، ۱۹۴۱ و ۱۹۴۲ اعطا نشد اما دلیل اینکه جوایز نوبل در آن شش سال اعطا نشد این است که بنا بر آنچه در اساسنامه بنیاد نوبل آمده است: اگر هیچ کدام از آثار مورد بررسی، دارای اهمیت ویژه ای نباشد، پول جایزه تا سال بعد حفظ می شود. در کل در طول جنگ جهانی اول و دوم، جایزه های نوبل کمتری اهدا شد. نخستین دریافت کنندگان این جایزه "ماری و پیر کوری"، "پل دیراک" و" آلبرت انیشتین" بودند، اما پس از آن افراد زیادی همچون "دیمیتری مندلیف" خالق جدول تناوبی عناصر و "لیز مایتنر"، کاشف تقسیم هسته ای باید نوبل را دریافت می کردند که چنین نشد.
۲. از سال ۱۹۰۱ تا سال ۲۰۱۹، نوبل فیزیک به ۲۱۳ فرد اعطا شده است. از آنجائیکه "جان باردین" دو بار جایزه دریافت کرده است، در اصل ۲۱۲ نفر از سال ۱۹۰۱ جایزه نوبل فیزیک را دریافت کرده اند.
۳. تا به امروز جوانترین برنده نوبل فیزیک "لارنس براگ"( Lawrence Bragg)است که در سال ۱۹۱۵ و در حالی که ۲۵ ساله بود به همراه پدرش جایزه نوبل را دریافت نمودند.
۴. مسن ترین برنده نوبل فیزیک تا به امروز "آرتور اشکین" (Arthur Ashkin) است که هنگام دریافت جایزه نوبل در سال ۲۰۱۸، ۹۶ ساله بود.
۵. از میان ۲۱۲ نفری که جایزه نوبل فیزیک دریافت کرده اند، سه نفر خانم هستند.

نوبل شیمی ۲۰۱۹


جایزه نوبل ۲۰۱۹ در رشته شیمی بطور مشترک به جان بی گودیناف، ام. استنلی ویتینگهام و آکیرا یوشینو اهدا شد. "گوران هانسون" دبیر کل آکادمی نوبل نام جان بی گودیناف، ام. استنلی ویتینگهام و آکیرا یوشینو را بعنوان برنده های جایزه نوبل شیمی سال ۲۰۱۹ به خاطر توسعه باتری های لیتیوم-یونی معرفی کردند."آکیرا یوشینو"(Akira Yoshino) برنده ژاپنی جایزه نوبل شیمی ۲۰۱۹ موفق شد لیتیوم خالص را از باتری حذف کند، در عوض آنرا کاملاً برمبنای یون های لیتیوم ایجاد کند که از لیتیوم خالص ایمن تر است. این کار موجب شد باتری در عمل کارایی بیشتری داشته باشد.
"جان. بی گودایناف" (John B. Goodenough) نیز به توسعه باتری های لیتیوم یونی کمک بسیاری کرده است. جان بی. گودایناف دانشمند زمینه فیزیک حالت جامد اهل ایالات متحده آمریکا است که پتانسیل باتری های لیتیومی را دو برابر کرده است و شرایط مناسبی را برای توسعه باتری های بسیار قدرتمندتر و کاربردی تر مهیا کند.
"استنلی ویتینگهام" (Stanley Whittingham) نیز هنگامی که در اوایل دهه ۷۰ میلادی نخستین باتری لیتیوم کاربردی را تولید کرد، از رانش عظیم لیتیوم برای انتشار و آزاد کردن الکترون خارجی آن استفاده نمود. جالب اینکه هر سه نفر آنها از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ همیشه جزو نامزدهای دریافت کننده جایزه نوبل بوده اند تا اینکه بالاخره سال ۲۰۱۹ موفق به کسب آن شدند.

نکاتی جالب درباره نوبل شیمی
۱. ۱۱۱ جایزه نوبل شیمی از سال ۱۹۰۱ تا حالا اهدا شده است اما در این هشت سال این جایزه اهدا نشده است ۱۹۱۶، ۱۹۱۷، ۱۹۱۹، ۱۹۲۴، ۱۹۳۳، ۱۹۴۰، ۱۹۴۱ و ۱۹۴۲. علت این امر اینگونه در اساسنامه بنیاد نوبل آمده است: اگر هیچ یک از آثار مورد بررسی از اهمیت مندرج در بند اول برخوردار نباشد، مبلغ جایزه تا سال بعد ذخیره می شود. اگر حتی جایزه اهدا نشود، آن مبلغ به بودجه بنیاد اضافه می شود. در طول جنگ جهانی اول و دوم، جایزه نوبل کمتری اهدا شد.
۲. ۶۳ جایزه نوبل شیمی فقط به یک برنده اهدا شده است.
۲۳ جایزه نوبل شیمی توسط دو برنده به اشتراک گذاشته شده است.
۲۵ جایزه نوبل شیمی بین سه برنده به اشتراک گذاشته شده است.
۳. تا به امروز جوانترین برنده جایزه نوبل شیمی "فردریک جولیوت" (Frédéric Joliot) است که هنگام دریافت جایزه شیمی در سال ۱۹۳۵ به همراه همسرش "ایرن جولیوت کوری" (Irène Joliot-Curie) ۳۵ ساله بود.
۴. مسن ترین برنده جایزه نوبل شیمی تا به امروز "جان بی گودایناف" (John B. Goodenough) است، هنگامی که در سال ۲۰۱۹ جایزه شیمی را دریافت کرد ۹۷ ساله بود.
۵. ۱۸۳ نفر از سال ۱۹۰۱ تا حالا جایزه نوبل شیمی را دریافت کرده اند. از ۱۸۳ فردی که جایزه نوبل شیمی دریافت کرده اند، ۵ نفر زن هستند.



1399/07/13
21:30:32
5.0 / 5
1814
مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
گروه هوش مصنوعی
iagrp.ir - مالکیت معنوی سایت گروه هوش مصنوعی متعلق به مالکین آن می باشد